Sue Ryder dýchá životem

Na počátku byla věta "bude se malovat". Rozhodli jsme o zkrášlení jídelny na oddělení C v našem domově pro seniory. Poměrně světlá místnost se nacházela v zašlém stavu, vymalovaná jednotným žlutým odstínem, s nábytkem i dekoracemi, jež vyžadovaly změnu. Plnila důstojně svůj účel, ale nebyla ničím výjimečná.

Je malba, která jen je, anebo malba, která doslova žije. Žití a jeho kvalita se dá podpořit hned několika způsoby a své o tom ví i firma Caparol, která nabídla pomoc. Je tvůrcem projektu Místa pro život – barvy, které pečují. Firma dlouhodobě zkoumá vliv barev a vhodnost jejich kombinací, aby mohly pomáhat. Třeba lidem, kterým už tak docela neslouží zrak, nebo kteří trpí stařeckou demencí, Alzheimerovou chorobou, a dalším. Pomáhají s orientací i stimulují, napomáhají tak i k navození pohody.

Ujal jsem se obnovy prostoru, představil myšlenku a svou první vizi "jak to udělat jinak". Velmi mě zaujala nabídka Caparolu, protože jejich práce s barvami pěkně zapadá do Psychobiografického modelu péče (práci se životními příběhy klientů), který v domově uplatňujeme.

Mým záměrem bylo vytvoření zcela nového zázemí pro klienty, které nebude sloužit pouze pro stravování, ale místa pro žití, kam se budou klienti rádi vracet, nejen v čase oběda nebo večeře. Místa, kde se rádi sejdou, popovídají si a budou svůj volný čas společně sdílet sledováním televize, poslechem hudby a různorodých aktivizačních činností.

Vycházel jsem z toho, co se ze stávající místnosti dá ještě využít, nebo co je třeba odstranit. Bral jsem ohled na to, co je třeba doplnit, zvýraznit nebo upozadit. Dobrovolníci ze Citibank přiložili ruku k dílu a vybílili stropy. Pak jsme nastoupili my ze Sue Ryder. Zapojil jsem totiž i tým pečovatelů a samotné klienty, kteří projevili zájem.

Již první tahy štětcem změnily prostor k nepoznání. V nové jídelně není nic náhoda, vše má své místo, funkci i propojení. Při vstupu do jídelny se nás nyní, ať chceme nebo ne, zmocní stará krása a nostalgie dřívější doby. Výrazně nám připomíná scény z filmů pro pamětníky.

Dá se říci, že si v prostoru díky všem zvoleným prvkům najde každý své, a to samozřejmě i z let svého mládí, kdy nejeden klient zcestoval svět a s podobným prostředím se již setkal. Podívejte se na fotogalerii.

Matěj Nekonečný, vedoucí pečovatel

Darujte šanci
na důstojné stáří