Skupinové cvičení očima fyzioterapeutky Andrey

V Sue Ryder skupinově cvičíme 3x v týdnu - v pondělí, ve středu a v pátek. Rituálem je pro nás čas, místo cvičení i zasedací pořádek. Vycházíme z toho, že toto kondiční cvičení je společenská záležitost, působí preventivně nejen fyzicky, také zlepšuje fungování mozku, klientům zvedá náladu, podporuje zdravý spánek atd. Personálně je cvičení zajištěno pracovníky rehabilitace a také dobrovolníky, za které jsme moc rádi. Podívejte se na fotogalerii.

O skupinové cvičení je a vždy byl mezi klienty velký zájem. Však je to taky někdy opravdu těžké vymyslet to tak, abychom se do denního centra vešli úplně všichni! Naše klientka Míla (91) říká: „Cvičení považuju za velmi důležité, potkávám se s ostatními, užiji si společný čas a vyplním jej něčím užitečným. Dobře mi rozhýbává části těla, se kterými během dne normálně moc nehýbám. Díky cvičení se i já dobře pohybuju, a to si potřebuju udržet co nejdéle. Nebolí mě tolik klouby, jako bolívaly. S klouby se to u mě totiž má tak, že mě bolí hlavně v klidu. Když se hýbám, bolest ustává…“

Cvičí se na židlích nebo na vozících. Začínáme správným držením těla a zad, pak protahujeme, posilujeme. Procvičíme pokud možno každou část těla. Kromě jiných já konkrétně používám prvků jógy prstů, v rámci možností cvičíme svaly pánevního dna i klenbu nožní. Cvičení prokládáme preventivní dechovou gymnastikou, která je pro naše klienty nesmírně důležitá z hlediska prevence plicních onemocnění. Struktura půlhodiny je taková, že první čtvrthodina je určena pro cvičení prostná, ve druhé čtvrtině pak zpestřujeme cvičební jednotku nářadím (overball, velký míč, tyče apod.). Úkolem každého klienta je v rámci této čtvrthodiny vymyslet jeden cvik, což pomáhá jako paměťové cvičení.

Klienty v průběhu cvičení opravujeme jen zřídka, spíše je sledujeme, motivujeme, povzbuzujeme, chválíme a snažíme se, aby pro ně skupinové cvičení bylo příjemným zpestřením dne a ne jen povinností, do které je někdo „natlačil“.

Andrea Sladká, fyzioterapeutka

Darujte šanci
na důstojné stáří