Pečovatelé Jakub & Jindřich: Slovo radost skloňují ve všech pádech

Chvíli potom, co domov pro seniory Sue Ryder začal pomáhat prvním klientům, dorazil do Michelského dvora Jakub Welszar. Je tichý a rozhovor s ním uděláte jen těžko. Jenže tenhle kluk z Vinohrad má zlaté srdce, vůli jako býk a už 23 let pečuje o ty nejkřehčí klienty. Na opačném konci dějin pečovatelů Sue Ryder stojí Jindřich Kaut. Většinu profesního života strávil v ozbrojených složkách. Pak následoval profesní kotrmelec a od února pečuje o seniory - s vervou, láskou a občas i s pomocí „Dinoterapie“.


Všichni pečovatelé Sue Ryder jsou součástí multidisciplinárního týmu. Den za dnem se snaží o to, aby bylo stáří pro všechny klienty důstojné a šťastné. To, co dělají, v jaké kvalitě to dělají, a jak do všeho dávají srdce – v tom jsou výjimeční. 

Pečuje od roku 2001

„Uplynulo 23 let a já se do práce stále těším," říká pečovatel Jakub. "Těším se na naše klienty. Starám se o jejich základní životní potřeby, ale taky o jejich radost. Tu má každý z něčeho jiného. S jedním klientem jsem třeba ve volném čase hrál šachy. Pak jsou věci, které spolehlivě potěší klienty i nás pečující - sluníčko na terase nebo třeba návštěvy terapeutických zvířátek,“ říká Jakub. „Největší radost mi udělá, když vidím klienta a on má radost. Jeho úsměv - to je pro mě úplně nejvíc. Vykouzlit ho umí i zdánlivé drobnosti. Někdo má rád třeba Becherovku, tak mu ji dám. Někdo si přeje kávu, tak mu ji přinesu a on září štěstím."

V začátcích svého působení zažil dobu, kdy v Michelském dvoře pracovali civilkáři – mladí muži, kteří na pozicích pečovatelů trávili náhradní vojenskou službu. „Mělo to své výhody i nevýhody. Více mužů na fyzicky náročnou práci, ale zároveň to z principu věci přinášelo menší motivovanost a tím i spolehlivost, že v daný den nastoupí do služby potřebný počet pečovatelů,“ vzpomíná Kuba. 

V ČR pracuje v sociálních službách a péči přibližně 86 % žen a 14 % mužů

Muž, pečovatel v týmu, je veliká cennost. Významným přírůstkem je od února letošního roku také Jindřich Kaut. Má za sebou dlouhou a náročnou kariéru, která Vás možná překvapí. „Má minulá profesní praxe byla služba v obleku či uniformě se zbraní, převážně ve státním sektoru. Tento obor byl postaven na pravidlech, postupech a jejich striktním dodržování. Byl jsem tím, kdo tyto pravidla a zásady plní, vytváří, ale i dbá na to, aby byly dodržovány. Obnášelo to i nemalou část administrativních úkonů, interní systémy, sepisování různých dokumentů atp.“ Pak Jindra zažil syndrom vyhoření a udělal zásadní obrat o 180°. Po vzoru své sestry se stal pečovatelem. V nové profesi se zorientoval a zabydlel velmi rychle.

„Jsou tři základní věci, které by měl dobrý pečovatel mít. Mentální vyzrálost, kdy vůbec nezáleží na tom, jestli Vám je 20 nebo 40 let. Schopnost empatie, bez které to nejde, a umění týmové práce,“ říká Jindřich. „Pevně věřím v to, že pečovatelé a pečovatelky jsou páteří každého domova pro seniory. Bez nás by to nešlo. Všem nám jde o to, aby se u nás klienti cítili dobře a byli tu šťastní a veselí. Mně osobně největší radost dělá, když je klient spokojený,“ říká Jindra. 

Léky na těžké chvíle? Cimbálovka nebo dinoterapie

„Naposledy to byl pan Jožka, když přijela do Sue Ryder cimbálovka. Nebyl na tom již fyzicky dobře. Častěji odpočíval ve svém lůžku, zamyšlený a neveselý. Věděl jsem, že má hudbu rád a miluje lidové písničky, kde si může zazpívat. A proto jsem ho přesvědčil, aby si muziku venku poslechl. Na konci vystoupení bylo v jeho tváři vidět, jakou radost mu to udělalo. Takové okamžiky pak vyvažují těžké chvíle, které naši práci nutně provázejí. Může to být odchod klienta nebo situace, kdy na směně chybí pečovatelé. To je náročné po fyzické i psychické stránce,“ vypráví Jindra.

Nahromaděný stres ventiluje Jindra humorem. "Dělám legraci doma, ale také při práci v Sue Ryder. Třeba přijdu na pokoj, povídám si s klientem, a pak začnu měnit hlas, někoho napodobuji... Nebo jsem zkoušel tzv. „dinoterapii“ – terapii s maňáskem Dino. Dám si ho na ruku a přijdu za klientem, který je příliš vážný a snažíme se ho pobavit a rozveselit. Přesně vím, kterým klientům takhle zvednu náladu.“ 

O naše klienty se staráme jako o své blízké

Jindra má doporučení i pro ty, kteří pečují doma. „Opatrujte své blízké se stejnou láskou, s jakou opatrovali oni Vás. Nevíte, jak dlouho tu s Vámi budou. My v přímé péči se snažíme o naše klienty starat jako o své blízké, protože svým způsobem jsou pro nás blízcí. Vídáme se každý den, sdílíme společně jejich, ale i své životy, minulost i současnost."

Od roku 1998 prošly domovem pro seniory Sue Ryder desítky pečovatelů. Jejich práce je nesmírně náročná – fyzicky i psychicky. Děkujeme Vám za Vaši profesionalitu, energii a srdce, které dáváte každý den klientům Sue Ryder.

Pomozte i Vy starým lidem, kteří potřebují péči 24 hodin denně.

 

Darujte šanci
na důstojné stáří