Nasbíráno, usušeno a uloženo na zimu …

Letošní léto se v Domově Sue Ryder nese ve jménu vůní. Ptáte se, jaké vůně že to mám na mysli? Je to snadné – Michelským dvorem se linou vůně známých i méně obvyklých léčivých bylinek. Společně s klienty od začátku léta průběžně sbíráme a zpracováváme toto voňavé nadělení – květy černého bezu a lípy, levandule, šalvěje, meduňky a dalších léčivek. Do této činnosti se zapojili i muži a společně jsme zpracovali a do vlastnoručně ušitých sáčků uskladnili úctyhodné množství voňavých bylinek.

Léčivé rostliny byly prvními léky, se kterými se člověk v historii setkal. Byliny nejen pomáhaly léčit, ale dodávaly lidskému organismu i potřebné chybějící látky, především některé stopové prvky. Bylinkářky či kořenářky dříve dokázaly vyléčit nejen člověka, ale i nemocná zvířata. Umění rozpoznat léčivé byliny a správně je naordinovat pro určité neduhy se dříve dědilo z generace na generaci.

I některé z našich klientek dříve bylinky sbíraly a velmi rády si tuto činnost opět připomněly. Společně jsme se pokusili shromáždit potřebné informace a opatřit si bylinky, aby nám v zimě připomínaly léto a provoněné slunečné dny.

A tak máme nasbíráno, usušeno i uloženo na zimu…

Jana Žďárská, ergoterapeutka

 

Darujte šanci
na důstojné stáří