Jak příjemná je neděle, když v troubě voní znamenitý koláč ….
Vaření a pečení jistě patřilo k typickým činnostem generace našich klientek a proto je důležité jim umožnit, aby se mohly k této tradici pravidelně vracet. A tak se všichni – pečovatelé i klientky - těšili na první společné pečení v nové troubě.
Podzimní čas nabízí našim kuchařinkám širokou paletu podzimního ovoce – jablka, švestky nebo slaďounké hrušky. Rozhodli jsme se pro švestky a novou troubu jsme pokřtili výtečným kynutým švestkovým koláčem, při jehož přípravě mohly naše seniorky rozvinout veškeré svoje kuchařské umění.
Při společné práci se klientky postupně rozpovídaly a podělily o svoje vzpomínky, jak dříve různé druhy ovoce zpracovávaly - jablka do štrúdlu nebo na křížaly, hrušky zase na prachandu. Díky tomu, že jsou dámy každá z jiného kraje, dozvěděli jsme se i zajímavé krajové speciality – například že drobence se říká i žmolenka nebo také posypka.
Oba plechy se povedly k naprosté spokojenosti všech zúčastněných a ten první zmizel hned vzápětí. Odpoledne se opravdu vydařilo, zájem a zaujetí našich dam bylo největší odměnou celému týmu. Těšíme se na další pokračování, tentokrát bychom chtěli vytvořit sváteční jablečný závin.
Z podkladů pečovatele Petra Sládka čerpala Bc. Jana Žďárská