Devadesát byste jí neřekli …

Den je krásný, den je krásný… zpívá se v jedné známé české písničce. A den byl skutečně krásný – ptáte se, proč? To proto, že svoje devadesátiny slavila jedna z nejmilejších klientek našeho Domova – paní Boženka Sochorová.

Paní Boženka je naší klientkou od března roku 2013. Pochází z Uherského Brodu a větší část svého zajímavého života prožila tam. Pochází ze čtyř sourozenců, o které se jako nejstarší sestra pečlivě a s láskou starala. Měla hodně kamarádek a také mnoho zájmů, i když na ně neměla příliš času. Rodiče vlastnili statek a tak bylo kolem hospodářství pořád co dělat.

Přesto se Paní Boženka věnovala nespočetně koníčkům - ráda zpívala, šila, vyšívala a četla. Jejím celoživotním zájmem byla příroda a zahrada - hlavně ta zahrada – Boženka pěstovala všechno potřebného pro život rodiny, nakládala, zavářela a také sbírala léčivé rostliny. Jako učnice pracovala v Baťových závodech a poté až do důchodu působila ve Zbrojovce v Uherském Brodu.

Paní Boženka žila velmi aktivně, vychovala čtyři děti, renovovala dům a starala se o hospodářství. Byla a je velmi společenská, miluje svůj rodný kraj, o který se stále zajímá. Její vášní jsou moravské písničky a dechovky a také knihy. Nejraději čte tvorbu autorky Vlasty Javořické.
I zde v Domově paní Boženka pěstuje svoje koníčky, oblíbila si především kreativní dílny. Je velmi společenská a proto nikdy nechybí na středeční kavárničce nebo na kulturním odpoledni.  

Paní Boženku máme moc rádi, stále má co říci i nám, mladším. Předává nám svoje zkušenosti i pohled na život, ve kterém prožila mnoho těžkých chvilek, ale nedala se jeho nepřízní zlomit.  

Tak paní Boženko, přejeme i do dalších let mnoho zdraví, spokojenosti a hezkých chvil…

Jana Žďárská, ergoterapeutka

Darujte šanci
na důstojné stáří