Dějiny testování v Sue Ryder

Když začala psát pandemie koronaviru své dějiny, začal se psát také příběh testování na covid-19 v Sue Ryder. Úplně první test byl proveden 12. listopadu 2020. Od té doby jsme udělali asi 2 500 antigenních testů a testujeme dál…

V různých časech pandemie jsme testovali různé skupiny lidí. Úplně první byli kolegové z domova pro seniory Sue Ryder. Pak jsme do testovacího cyklu zařadili zaměstnance v gastroprovozu a postupně přidávali další kolegy. Tým terénní sociální služby osobní asistence Sue Ryder se ale testuje na jiném odběrovém místě, takže v celkových číslech testovaných je jen částečně. Mají sdílené testovací místo společně s dalšími poskytovateli osobní asistence a od listopadu do března se zde provedlo 250 testů.

Dnes je již většina klientů i zaměstnanců Sue Ryder očkovaná. Klientů se tak testování již téměř netýká. Stejně tak i očkovaní zaměstnanci a návštěvy se testovat nemusí, ale většina z nich se rozhodla kvůli bezpečnosti klientů v testování pokračovat. Naopak každý, kdo přichází do přímého styku s klienty a očkovaný není, antigenním testem projít musí.

Agenda testování jsou organizačně náročné manévry

„Musíme naplánovat každému test na správný den a správný čas. Testuje se přibližně 100 zaměstnanců ve směnném provozu a s různou délkou úvazků a přibližně 100 návštěv našich klientů. Za řádné testování odpovídám já. Martin z testovacího týmu má na starosti harmonogram testování. Speciální tabulku, ve které testy plánujeme a bez které bychom byli úplně ztracení, vytvořila Markéta Heřmanská.  Zajištění testů, jejich vykazování na zdravotní pojišťovny a komunikaci s externími subjekty má pod palcem Kačka Králová, asistentka vedení. Antigenní testy jsou hrazeny z různých zdrojů. Některé nám proplácejí pojišťovny, jiné kryjí státní dotace. Podle toho je pak také více či méně náročná administrativa spojená s testováním,“ vysvětluje Kristýna Kadlecová, vedoucí domova pro seniory Sue Ryder.

Jak je to s návštěvami?

„Poskytovatel sociálních služeb nemá povinnost testovat návštěvy, ale návštěva musí být před vstupem do objektu otestována nebo očkovaná. Musí mít potvrzení o očkování nebo o negativním výsledku z nějakého testovacího pracoviště. To bylo hlavně v začátcích složité, protože  očkování ještě neprobíhalo  a odběrová místa byla naplněná na několik týdnů dopředu. Proto bylo jednodušší zajistit testování přímo v Sue Ryder, přestože to je pro nás provozně náročnější. Nemohli jsme využít naše zdravotní sestřičky. Nemáme jich tolik, kolik potřebujeme a ty, které máme, nemají na testování kapacitu. Proto jsme museli zajistit tým, který se testování ujme,“ dodává Kristýna.

Testovací tým Sue Ryder je dnes složen z 2 administrativních a 3 zdravotnických pracovníků, kteří pracují vždy ve dvojici zdravotník + administrativec. Je to různorodá skupina lidí. Přátelé a blízcí našich zaměstnanců, dobrovolníci, podporovatelé Sue Ryder, studenti medicíny. Jeden kolega je dokonce herec, který v době pandemie nemá práci. Pokud je nutné otestovat někoho v době, kdy nefunguje testovací tým Sue Ryder, udělají test zdravotní sestřičky Sue Ryder.

Co je to antigenní test

Antigenní test detekuje virové bílkoviny. Jde o tzv. „rapid antigen test“, který odhalí nemocné na vrcholu infekce – v momentě, kdy je v těle nejvyšší koncentrace těchto bílkovin a existuje nejvyšší riziko přenosu nákazy COVID-19.


Děkujeme za skvělou práci členům testovacího týmu i všem ostatním, kteří se na testování jakkoliv podílejí. Děkujeme také všem zaměstnancům za jejich vstřícnost a trpělivost, díky které testování probíhá hladce a bez komplikací. 

 

 

Darujte šanci
na důstojné stáří