Být znovu užitečným …

Jak těžké je odejít do domova seniorů a lze to vůbec psychicky zvládnout? To je otázka, která opětovně trápí mnohého z našich starších spoluobčanů. A že to určitě není nic snadného, to si jistě dokáže představit i většina z nás. Je sice pravda, že v domově pro seniory je o klienty vzorně postaráno, ale co tam člověk může postrádat - to je pocit být ještě pro ostatní užitečný…

V Domově Sue Ryder poskytujeme sociální služby pro seniory. Stáří tu pro nás není důvodem být sám a vzdát se drobných radostí života. Na základě životního příběhu klienta se snažíme nalézt smysluplnou činnost, kterou klient dříve rád vykonával. Pokud je to jen trochu možné, snažíme se  ji klientovi zprostředkovat, aby znovu zažil pocit být užitečný a pro ostatní důležitý.

Rádi bychom vám nabídli tři příběhy, kde se nám to podařilo.

Příběh první – čtenářka paní V.

SDC19735Paní V. byla a stále je vášnivou čtenářkou. Dovolili jsme si této skutečnosti využít a požádali jsme ji o pomoc. Hledali jsme člověka sečtělého, čtenáře tělem i duší, který knihám rozumí. A paní V. má pro knihy skutečně cit. Dobrá věc se podařila a paní Věra nyní pravidelně každé úterý v pobočce Městské knihovny v Domově Sue Ryder vybírá a připravuje knihy, které pak společně vystavíme do police s označením „Doporučujeme“. Přicházející čtenáři si poté mohou z doporučených knih některou vybrat. A to, že paní V. knihám rozumí, se nám potvrdilo hned první týden – to když jsme zjistily, že knihy, doporučené paní V., si čtenáři v momentě rozebrali.

 

Příběh druhý – motorista pan Z.

Obr. č.2Pan Z. byl celý život vášnivým motoristou. Automobily miloval, rád je řídil, a když už je řídit nemohl, alespoň o nich zaníceně vyprávěl. Prohlíželi jsme si společně knihy o autech anebo zaparkovaná vozidla v areálu Domova Sue Ryder. Ale to prostě nebylo ono. Pan Z.  toužil auto opečovávat. Přemýšleli jsme, jak bychom jej v této činnosti mohli podpořit. Nakonec jsme mu navrhli, zdali by mohl umýt vozidlo jedné z našich pečovatelek. Jedním slovem řečeno – byl nadšen. Celá akce se skvěle vydařila, pan Z. vozidlo pečlivě umyl a asistoval mu přitom i jeho syn, který právě dorazil na návštěvu. Ještě dlouho poté se pan Z. chlubil, že i na vozíku dokázal dobře umýt celé auto. A my jsme si toho vážili o to více, že krátce poté nás pan Z. bohužel opustil.

Příběh třetí – zahradnice paní L.

SDC11397Paní L. nám často ráda vyprávěla, jak se dříve s velkým potěšením starala o svoji zahrádku v zahrádkářské kolonii v Praze. Byla to její veliká radost. Aby si klientka mohla tento pocit připomenout a opět prožít, nabídli jsme jí možnost osázet si jeden z mobilních truhlíků, které máme pro klienty Domova Sue Ryder připraveny. Jedná se o mobilní záhonky na kolečkách, primárně určené pro použití ve vnitřních prostorech. Paní L. se s radostí této práce ujala. Sama si vybrala sazeničky, které rozmístila a zasázela tak, aby barevně i typově náležitě ladily. A aby rostlinky netrádaly, paní L. se pečlivě starala i o pravidelnou zálivku.

Bc. Jana Žďárská, ergoterapeutka Domova Sue Ryder

Darujte šanci
na důstojné stáří