Příběh o spolupráci a komunitní podpoře aneb jak firemní dobrovolníci pomáhají v Sue Ryder

Firemní dobrovolnictví je bezpochyby skvělý způsob, jak firmy mohou přispět ke zlepšení komunit a podporovat neziskové organizace. Je to fenomén, který získává stále větší popularitu a význam v moderním obchodním světě. A my jsme za něj v Sue Ryder vděčni.  


Každý dobrovolnický den je pro nás darem. Čas je totiž jeden z největších darů, který můžeme někomu nebo něčemu věnovat. A byli to právě firemní dobrovolníci, kteří nám věnovali v uplynulých šesti měsících svůj čas.  

Věříme, že i my jsme dobrovolníkům něco dali: 

  • společnou prací v Michelském dvoře a dobročinných obchodech posílili týmového ducha, 
  • mohou být více hrdí na své zaměstnavatele, kterým záleží na společensky prospěšných aktivitách, 
  • seznámili jsme je s prostředím, ve kterém ti nejstarší z nás tráví podzim svého života. 

Celkem se do firemních dobrovolnických dní během uplynulého půl roku zapojilo 83 dobrovolníků z 11 firem a odpracovali neuvěřitelných 374 hodin.  

Pomoc v domově pro seniory 

Jedním z hlavních úkolů byla pomoc s úklidem domova. Firemní dobrovolníci se zapojili do čištění společných prostor i pokojů. Pomohli tomu, aby prostředí domova pro seniroy bylo co nejpříjemnější pro jeho obyvatele. Myla se okna, drhla se terasa, stěhoval se nábytek, sázely se muškáty do okrasných truhlíků, přesazovaly se obří pokojové květiny. Společně s klienty dobrovolníci sázeli vyvýšené truhlíky, které jsou teď plné bylinek, ovoce i zeleniny.  

Úklid zahrady 

Další významnou aktivitou byla péče o zahradu. Dobrovolníci pracovali na zvelebení zahrady, která slouží jako důležité místo pro odpočinek a k relaxaci klientům. Zahrada je také cenným zdrojem energie pro pečující personál. Je dokonce domovem králičí rodinky. Dobrovolníci se prali s břečťanem, přehazovali kompost, pleli záhony, stříhali keře, vykopávali kořeny, rovnali terén. Výsledkem jejich úsilí je krásná a udržovaná zahrada, kde mohou staří lidé trávit radostný čas a užívat si přírodu. 

Pomoc v dobročinných obchodech 

Dobrovolníci také pomáhali v dobročinných obchodech. Třídili darované oblečení i jiné předměty, utírali prach, myli výlohy, čistili všechny kouty, prodávali. Tato pomoc je moc důležitá pro udržení příjemného a čistého prostředí, kam si lidé chodí kupovat darované věci a rádi se tam vracejí.  


Děkujeme zaměstnancům z Aramark, B+N CZECH REPUBLIC FACILITY SERVICES, Citibank, Clifford Chance, Cummins Czech Republic, MSD Czech Republic, Otis, PEYTON legal advokátní kancelář, Philip Morris ČR, Porsche Česká republika, Volkswagen Financial Services za pomoc při zlepšení prostředí Sue Ryder, zpestření života starým lidem nebo oživení dnů v dobročinných obchodech. Darovali jste nám svůj čas a poskytli cennou pracovní sílu, která nám pomáhá zvládnout úkoly, na které bychom jinak neměli dostatek zdrojů. 


Jsme vděčni společnosti Armarak, od které jsme dostali v rámci dobrovolnického dne krásné vyvýšené truhlíky a delikatesní občerstvení k tomu. Děkujeme společnosti Volkswagen Financial Services za darované závěsné truhlíky plné krásných muškátů a firmě B+N za příspěvek na kontejner.

Na okolí Sue Ryder společnost Cummins Czech Republic přispěla nejen finanční podporou v rámci projektu zaměřeného na komunitní zahradu jakožto bezpečné a udržitelné místo, ale část úprav si přišli v rámci dobrovolnického dne také odpracovat, za což jim patří velké díky. 


Všichni jste inspirativní ukázkou toho, jak společným úsilím můžeme přispět k lepšímu světu. 

Darujte šanci
na důstojné stáří