Naše dobrovolnice - kadeřnice Jitka se prostříhala až k Ceně Křesadlo!

Při návštěvě Sue Ryder jste si možná všimli klientů, kteří vypadají, jakoby odcházeli z kadeřnického salónu… A je to skutečně tak! Improvizovaný kadeřnický salón u nás každých 14 dní opravdu funguje. Najdete ho vedle kanceláře vedoucí přímé péče, ale i na pokojích klientů. Je to už 10 let, co k nám jako dobrovolnice pravidelně dochází kadeřnice Jitka Kupcová, drobná nenápadná dáma, sama již v důchodu.

Máme obrovskou radost, že právě paní Jitka získala Cenu Křesadlo za rok 2021. Toto ocenění Hestie slouží jako symbolické poděkování lidem, kteří nezištně věnují svůj čas a energii obecně prospěšným aktivitám. 9. června 2022 Jitka převzala cenu v prostorách primátorské rezidence z rukou zástupce primátora hlavního města Prahy.

K Jitce nezaměnitelně patří její stříbrný kufřík, ze kterého vytahuje všelijaké barevné hřebeny, voňavé lahvičky, aby na počkání naše klienty podle jejich přání učesala, zastřihla, ale i obarvila. Dámy si průběžně kontrolují účes v zrcadle, některé si rády povídají a nasávají vůni květin mísící se s vůní santalového dřeva, které se linou z používaných flakónků.

Jitčina služba/práce je rozmanitá a liší se podle aktuálního stavu klientů. Pokud je to možné, zkrášlí je kompletně barvou, střihem i trvalou. Dámy jí vypráví o svých životech, které jsou pro Jitku výletem do dob, které zná jen z filmů a knih - některým dámám je 90 i 100 let. Často se od nich dozvídá, že při jejich těžkém životě neměly možnost kadeřníka navštěvovat. A tak je to poprvé, kdy si mohou takové péče užít.

Za některými klienty dochází Jitka na jejich pokoje a v lůžku jim poskytuje stejné služby, často za pomoci zdravotních sester. Největší odměnou pro Jitku je, když se klientky navzájem chválí, jak jim to sluší a spokojeně se prohlížejí v zrcadle. Veselé chvilky zažívá, když ji při stříhání oslovují „děvenko“. Jako důchodkyně taková slova neslýchá a s humorem dodává, že klientům před stříháním sundala brýle. Stává se, že při jediné návštěvě dorazí i 12 klientů!

Jitka docházela do domova i v době covidové, pokud to aktuální situace umožňovala. Potvrzuje, že nasazený respirátor a štít výrazně ztěžovali dorozumění s klienty, kteří ji nepoznávali a při sušení fénem si Jitka připadala jako v tropech. Z té doby si vybavuje vyprávění klientek, jejichž dcery nebo vnučky jim kadeřnickou péči záviděly, ostatní kadeřnictví byla totiž zavřená.

Jitka by ráda docházela i nadále. Těší jí potřeba klientek být spokojené se svým zevnějškem až do vysokého věku. Znamená to pro ni, že je stále na co a z čeho se těšit. Svoje služby nabízí i zaměstnancům jako poděkovaní za jejich náročnou práci.

Darujte šanci
na důstojné stáří