Měsíc dobročinné závěti: Nechte po sobě víc než jen vzpomínku

Myslet na to, že tady jednou nebudeme, je těžké. Můžeme ale přemýšlet o tom, abychom za sebou nechali něco dobrého. Proto se už po 11. koná Měsíc dobročinné závěti, akce na podporu filantropie mezi českou veřejností. Začala 13. září na Mezinárodní den závěti a pořádá ji Koalice za snadné dárcovství, jejímž členem je i Sue Ryder. Připomíná lidem na celém světě význam závěti a možnost věnovat jejím prostřednictvím dar dobročinným organizacím.

„Pokud v ČR nemáte dědice a nezanecháte závěť, dědí po vás stát. Typickými dárci ze závěti jsou lidé, kteří za svého života podporují charitu. Darovat může každý. I malý dar má smysl. 82 % lidí by nevadilo, kdyby jejich příbuzní odkázali majetek na dobročinnost.“ Statistiky, příběhy i praktické informace o závětech se dozvíte na webu Závěť pomáhá.

V Sue Ryder jsme už několikrát zažili obrovskou radost z nečekaného daru v závěti, který nás šokoval a zároveň velmi pomohl.

"Čtyři z pěti rozvojových projektů Sue Ryder realizujeme díky finančním darům od právnických i soukromých osob včetně darů ze závěti, které nám pomáhají udržet kontinuitu a zvyšovat kvalitu služeb. S každým dalším darem se přibližujeme cíli, aby každý v České republice mohl důstojně zestárnout.“

Pokud uvažujete o tom, že byste darovali šanci pro důstojné stáří prostřednictvím odkazu v závěti, obraťte se na nás. Pomůžeme vám splnit přání, které zanechá stopu i pro budoucí generace. Vaše závěť může být nejenom aktem lásky, ale také odkazem, který bude žít dál a inspirovat ty, kteří přijdou po vás. Rádi vás provedeme celým procesem, abyste s jistotou věděli, že vaše přání bude splněno tak, jak si přejete. Děkujeme Vám.


PS: Představte si, že tradice daru ze závěti sahá v případě Sue Ryder až do 14. století. Týkala se Michelského dvora, kde dnes sídlíme. V r. 1436 obdržel z rukou císaře Zikmunda ves Michli významný staroměstský konšel a sladovník Jan Reček z Ledče. Ten byl velkým příznivcem Pražské univerzity a založil pro ni v r. 1438 studentskou kolej Panny Marie, určenou 12 studentům českého národa a víry pod obojí. Protože neměl dědice, rozhodl se nakonec celý svůj majetek - ves Michli a Michelský dvůr věnovat právě univerzitě.

 

Darujte šanci
na důstojné stáří