Katka se dívá přes Atlantický oceán

Katka je právě teď na delší studijní cestě v Kanadě a tak má nadhled. Už dlouho se pohybuje na poli CSR, proto může srovnávat, jak funguje filantropie a společenská odpovědnost v Čechách a jak v zemi javorového listu. Pod její CSR lupu se dostaly charity shops neboli dobročinné obchody!

"Zatímco v Česku se začalo nesměle objevovat prvních pár vlaštovek, v Kanadě fungují dobročinné obchody už nějakou chvíli. Sue Ryder je v tomto ohledu samozřejmě čestnou výjimkou. Vždyť váš první obchod byl otevřen už před více než 20 lety! V prostředí Kanady a Spojených států se setkáte s pojmem Thrift Store. Tedy obchodem, který přijímá darem nejen oblečení, ale i knížky, kuchyňské potřeby, elektroniku, nábytek, sportovní a volnočasové potřeby. Výtěžek z prodeje pak slouží k financování některé z neziskových organizací.

Jednu z největších sítí těchto dobročinných obchodů provozuje v Kanadě Armáda spásy, která prodejem financuje své vlastní aktivity. Navíc u darů, které už není možné prodat, zajistí ekologickou recyklaci. Na video z obchodů této neziskové organizace se můžete podívat ZDE. Druhou cestou jde např. zapadlý rodinný obchod Wildlife Thrift Store, který svůj zisk přerozděluje mezi několik vybraných organizací.

Věřte nebo ne, oblíbenost těchto obchodů je velká a motivace pro nákup pestrá. Velmi častým důvodem jsou ale finance. Ceny zboží v klasických obchodech tu jsou poměrně vysoké a vyplatí se tak v dobročinných obchodech nakupovat. A opravdu se tu najdou pěkné kousky. Potkáme tu proto jak zákazníky, kteří hledají chic zboží, ale také ty, kteří nemají peněz nazbyt."  

Katka Uhlíková pracuje jako CSR manažerka v Nadaci pojišťovny Kooperativa, která je partnerem Sue Ryder již řadu let. Zaměstnanci Kooperativy se pravidelně účastní fotbalového turnaje Sue Ryder Charity Cup, mnohokrát nám pomáhali také na firemních dobrovolnických dnech. Kooperativa finančně podpořila řadu našich projektů, například 20. narozeniny Sue Ryder. Pravidelně také nacházíme užitečné vánoční dárky pod „Stromem pro lepší život“, které nám nadělují zaměstnanci Kooperativa. 

Darujte šanci
na důstojné stáří