13. září 2015 oslavíme Mezinárodní den závětí

Domov Sue Ryder několikrát ve své historii získal místo v závěti člověka, jehož životní příběh byl nějakým způsobem s naší organizací spjatý. Takový čin pro nás vždy znamenal velkou pomoc. I proto se připojujeme k výzvě Koalice Za snadné dárcovství, která na webu www.zavetpomaha.cz vybízí k tomu, aby lidé sepsali poslední vůli a díky ní zabezpečili svou rodinu i své blízké. A třeba v ní pamatovali i na svou oblíbenou dobročinnou organizaci.

Jen loni připadlo v České republice 180 milionů korun státu z majetku zemřelých, kteří neměli dědice. Sepsání závěti se přitom ukazuje jako životu prospěšná věc!

„S dary ze závěti se v Česku setkávám již několik let. Při osobním jednání s takovými dárci mě vždy překvapí, jakou úlevu a pocit klidu v nich rozhodnutí vypořádat své majetkové poměry vyvolává. Nejčastěji se jedná o dárce, kteří znají konkrétní dobročinnou organizaci a jsou jasně rozhodnuti, jakou část majetku chtějí předat svojí rodině a jakou část věnovat na dobrou věc,“ vysvětluje mluvčí kampaně Tomáš Vyhnálek. I proto se se heslem české kampaně stal slogan: Pomáhám za života, budu i po něm.  Zatímco v Anglii, USA či Kanadě sepíše závěť přes polovinu obyvatel, v Česku jde stále o citlivou věc spojenou s mnoha dogmaty. „Lidé se bojí, že pak dříve zemřou nebo, že naštvou své příbuzné,“ vypráví Vyhnálek. Přitom například průzkum z USA ukazuje, že lidé, kteří sepíšou závěť ve prospěch dobročinné organizace, se dožívají vyššího věku než zbytek populace. Anketa serveru Novinky.cz mezi více jak 8000 čtenáři zase ukázala, že 82,5 % z nich by nevadilo, kdyby jejich příbuzní odkázali část svého majetku na dobročinnost.  
 
Spolu s ostatními neziskovými organizacemi na celém světě oslavíme v neděli 13. září Mezinárodní den závětí. Přečtěte si tiskovou zprávu, kterou u této příležitosti vydala Koalice Za snadné dárcovství. Tato organizace je tvůrcem kampaně www.zavetpomaha.cz a sdružuje dvacet dva neziskovek (Domov Sue Ryder je jednou z nich), které společně pracují na rozvoji individuálního dárcovství v České republice www.snadnedarcovstvi.cz.

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE.

Darujte šanci
na důstojné stáří