Lady Sue Ryder (1924-2024)

V červenci roku 2024 uplynulo 100 let od narození Angličanky Lady Sue Ryder. Její životní příběh pobízí k přemýšlení a je inspirací i pro dnešní dobu. Mnohé organizace a programy pomoci lidem v obtížné životní situaci pokračují po celém světě i nyní, desítky let od svého založení, ke kterému dala impuls právě Lady Sue Ryder.


V příběhu jejího života se opakuje to, co vystihla jako podstatu své práce: "Je třeba se postavit čelem k realitě lidského utrpení a snažit se pro trpící něco udělat. Je to výzva k poskytnutí svých sil těm, kteří nás potřebují, bez ohledu na to, kde se nacházejí.“ Byla sama tím, kdo začal něco dělat, a především dokázala získat další lidi, kteří se k jejímu úsilí přidali, vzali úkol za vlastní a pokračovali v něm dál. 


Tak je tomu i v případě české organizace Sue Ryder, jejíž vznik před 26 lety iniciovala. Příběh by však nepokračoval, kdyby se k úkolu vytvářet v Česku podmínky pro důstojné stárnutí nepřidali další lidé, dárci, dobrovolníci a spolupracující kolegové. Prostřednictvím příběhu Lady Sue Ryder může být snazší porozumět tomu, co je to důstojnost člověka a jak je křehká. Může pomoci pochopit, jaké hodnoty a principy stály na začátku a dodnes ovlivňují kulturu naší organizace.

  • Margaret Susan Ryder, známá jako Lady Sue Ryder, se narodila 3. července 1924 v Leedsu do rodiny statkářů. Od útlého věku byla svědkem kontrastu mezi bohatstvím a chudobou. Její rodiče sice měli majetek, ale dobrovolně pracovali pro chudé a nemocné. Matka ji brávala do chudinských čtvrtí a učila ji nezavírat oči a neotáčet hlavu před utrpením. To ovlivnilo životní směřování Sue Ryder.
     
  • Ve 13 letech nastoupila do internátní školy s cílem stát se baletkou, ale 2. světová válka její plány změnila. Ve věku pouhých 15 let se Sue (kvůli svému odhodlání se dokonce o rok postaršila) přihlásila do ženského sboru, který připravoval ženy pro práci v britské armádě. Po náročném výcviku a zkouškách nastupuje jako spojovatelka ke zvláštnímu operačnímu útvaru britské tajné služby, který byl ustaven Winstonem Churchillem. Absolventi této sekce britské armády byli připravování k aktivnímu odporu v nacisty okupovaných zemích. Nejvíce spolupracovala s polskou sekcí tajné služby.
     
  • Během 2. světové války byla Sue Ryder svědkem strašných událostí. Setkala se s množstvím lidského utrpení, ale i s lidmi neobyčejné odvahy a odhodlání. Tyto zkušenosti ji společně s její křesťanskou vírou inspirovaly k práci, která by pomáhala zmírnit utrpení zraněných a postižených lidí a lidí bez domova.
     
  • Po válce pomáhala jako dobrovolná sestra Červeného kříže ve válkou zničeném Polsku. O Sue Ryder se tradují neuvěřitelné příběhy - jako když koupila montovaný dům, naložila ho na náklaďák, sama odřídila cestu do Polska a tam dům nechala postavit. Sue také hluboce soucítila s mladými muži, kteří v poválečné Evropě skončili ve vězení - mnozí z nich zažili hrůzná zvěrstva a snažili se pomstít nacistickým zločincům, kteří posléze unikli spravedlnosti, a oni sami byli odsouzeni na doživotí a někteří i k trestu smrti. Každý rok je navštěvovala a domáhala se jejich propuštění a rehabilitace. 
     
  • V roce 1953 založila Nadaci Sue Ryder, aby shromáždila prostředky na zřízení domovů pro válečné přeživší. Později rozšířila své úsilí na pomoc lidem souženým bídou a nemocemi i v ostatních částech světa. Postavila více než 80 domovů po celém světě. První domov zakládá ve Spojeném království, kde kupuje maminčin dům v Cavendish. Postupně zakládá další domovy a centra pomoci nejen v Británii, ale i v Německu, Polsku, Indii (centrum Raphael), bývalé Jugoslávii (Kosovo, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, atd.), Belgii, Irsku, Albánii, Francii, Itálii, Malawi, Etiopii, Belize.
     
  • Za své zásluhy byla Sue Ryder v roce 1978 povýšena do šlechtického stavu. Ke svému titulu si zvolila čestný přídomek „z Varšavy“. Dále byla vyznamenána polskou a bývalou jugoslávskou vládou, byla držitelkou čestných akademických hodností na 7 anglických univerzitách, nositelkou Řádu britského impéria, Řádu sv. Michaela a sv. Jiřího. Jako zástupce nepolitické sekce mohla zasedat ve Sněmovně lordů.

  • V roce 1959 se Sue Ryder provdala za kapitána Leonarda Cheshira. Ten sloužil během války v bombardovací peruti RAF a jako oficiální pozorovatel byl členem posádky doprovodného letounu při svržení atomové bomby na Hirošimu. Společně zakládají misi Ryder-Cheshire Mission pro pomoc trpícím a vzniká centrum Raphael v Indii. Podporují také vznik fundraisingových aktivit na Novém Zélandě a v Austrálii pro indické centrum. 
     
  • Lord Cheshire zemřel po těžké nemoci v roce 1992.

  • Sue Ryder začala navštěvovat Československo po druhé světové válce. Setkávala se zde s nemocnými a hendikepovanými lidmi. Obstarávala jim invalidní vozíky a léky, které zde tehdy nebyly dostupné. K zemi měla velmi blízký vztah – během války se setkala s československými parašutisty, kteří se připravovali na atentát na Reinharda Heydricha. Před rokem 1968 začala spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví a sociálních věcí. Její snahou bylo založit několik domovů Sue Ryder pro ty, kteří péči potřebovali nejvíce. Po sovětské okupaci Československa v srpnu 1968 se však musela svých plánů vzdát.
     
  • Krátce po sametové revoluci a pádu komunismu v roce 1989 obnovila své úsilí o založení domova v Praze. Výzkum v té době ukázal, že ti, kdo jsou nejvíce zranitelní a z hlediska pomoci opomíjení, jsou nejkřehčí a nejstarší senioři. V roce 1994 vznikla česká organizace nesoucí jméno Sue Ryder a v květnu téhož roku vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci Michelského dvora na Praze 4.
     
  • Na podzim 1995 Sue Ryder navštívila Prahu a bylo vidět, že se jí krásná historická budova, třebaže ve špatném stavu, jako místo budoucího domova pro seniory velmi zamlouvá. K pomoci se tehdy přidala skupina nadšenců, dobrovolníků, dárců a lidí z místní komunity. Dobrovolníci také stáli u zrodu 1. dobročinného obchodu, který v roce 1996 začal přijímat a prodávat darované věci.
     
  • Po rozsáhlé rekonstrukci, letech usilovné práce a shánění peněz se v roce 1998 otevřely brány Michelského dvora a těsně před Vánocemi přivítal Domov Sue Ryder první seniory. Mottem české organizace Sue Ryder se stalo Šance pro důstojné stáří.
     
  • Anglická nadace finančně podporovala českou organizaci do roku 2006.
     
  • V čele mezinárodní nadace stála Lady Sue Ryder od roku 1953 do roku 1998, kdy rezignovala na funkci výkonné ředitelky.
     
  • Lady Sue Ryder zemřela 2. listopadu 2000 ve věku 76 let ve východní Anglii v hrabství Suffolk.
     
  • V roce 2000 vzniká k uctění její památky nadace Lady Ryder of Warsaw Memorial Trust (LRWMT).

 

 

 

Darujte šanci
na důstojné stáří