Růže jménem Sue Ryder

V červnových dnech, pokud se projdete zadní zahradou Sue Ryder, zde uvidíte kvést zvláštní růži meruňkové barvy, která nese jméno Sue Ryder.


Jednoho dne, v začátcích působení naší organizace, si Ivy Kovandová prohlížela katalog květin, který si přivezla z jedné ze svých návštěv v Anglii. Do oka ji padla růže nazvaná po baronce Sue Ryder. V té době již Angličanka Ivy pomáhala v dobročinném obchůdku Sue Ryder v Praze jako jedna z jejich prvních dobrovolnic. Okamžitě si řekla, že za každou cenu musí takovu růži obstarat pro zahradu prvního českého Domova Sue Ryder.

Objednala z katalogu větší množství sazenic. Balík v pořádku dorazil na její pražskou adresu, byly v něm objednané růže spolu s přesným návodem, jak o ně pečovat. Polovinu sazenic Ivy předala zaměstnanci Sue Ryder, který se v té době o zahradu staral, a řekla mu, že stinné místo je pro ně asi nejvhodnější. Druhou polovinou podělila své kolegyně, tehdejší dobrovolnice v dobročinném obchodě.

Po léta se Ivy při svých návštěvách v Sue Ryder chodila dívat, jak se růžím daří. A že ano, o tom se můžete v  těchto dnech na vlastní oči přesvědčit. Najdete ji v zahradě u altánku. Právě nyní krásně kvetou, obklopené levandulí.

Všimněte si meruňkové barvy této růže a hlavně žlutého středu, což jsou typické znaky růže Sue Ryder. Na internetu růži najdeme pod ENGLISH ROSES a pod jménem Rosa Sue Ryder

Podle vyprávění Ivy Kovandové, našé bývalé dlouholeté dobrovolnice a později také bývalé klientky Sue Ryder, sepsala její dcera paní Maria Harsa.

 

Darujte šanci
na důstojné stáří