Lidé Sue Ryder: Klára Mlýnková - vedoucí sociální pracovnice

„,Buď změnou, kterou chceš ve světě.‘ Tento citát je mým životním mottem, které si často připomínám. Nejde o to měnit svět, ale měnit sebe v každodenních maličkostech. Ve vztazích, v práci a v přístupu k sobě,“ říká Klára, která posílila tým Sue Ryder v březnu 2019. Dnes je vedoucí sociální pracovnicí a současná situace, kdy je domov pro seniory uzavřen pro veřejnost i rodinné příslušníky klientů, jí i jejím kolegům přinesla novou zkušenost a náročné pracovní období.

Drobná, kudrnatá a stále usměvavá holka z hor se ale těžkostí nebojí. Pochází z Jablonce nad Nisou a jsou to právě hory, kam chodí načerpat sílu a uklidnit mysl. V Praze se ráda prochází starým městem a prozkoumává všechny kostelíky a baziliky s jejich kouzelnou atmosférou. Potěší ji kvalitní zelený čaj a poslech vážné hudby. Volný čas nejraději tráví se svojí rodinou.

Také její práce ji často přivádí do rodinných kruhů. Sociální pracovník je první osobou, se kterou se klienti a jejich rodiny setkají při sociálním šetření před nástupem do Sue Ryder. Poté se stává průvodcem jejich pobytem.

„Naše role v pečujícím týmu je být oporou klientovi, hájit jeho zájem a vůli. Jsme hlavní kontakt i pro rodinné příslušníky. Zvlášť v současné situaci je informujeme o dění v domově, když teď nesmí za svými blízkými. Hledáme nové možnosti, jak může klient a rodina zůstat ve spojení. Natáčíme videa, zkoušíme Skype hovory, telefonujeme. Když přijde pošta, předáváme klientům dopisy a pohledy a někdy spolu i odpovídáme. Je to každý den velmi intenzivní komunikace na všechny strany. Nejsem na to ale sama. Mám velkou oporu u svých kolegů!

V běžném provozu s klienty řeším také oslavy narozenin, vše okolo financí a podpisů. Zjišťuji, co by jim pomohlo k tomu, aby se v Sue Ryder cítili co nejlépe. Výsledkem pak může být třeba domluva s rodinou na převozu oblíbeného křesílka či obrazu do pokoje klienta. Nebo s kolegy zajistíme pravidelné telefonování s celoživotní kamarádkou či předplatné oblíbeného časopisu. Máme na starosti i administrativní část pobytu, vyřizování příspěvků na péči a komunikaci s úřady.

Při rozhovorech s našimi klienty mě nejvíc oslovila retrospektiva jejich prožitých let. Často vzpomínají na období, které zrovna zažívám já. Vede mě to k zamyšlení. Žiji každý den tak, abych na něj vzpomínala jako na plně prožitý? Říkám svým blízkým, jak jsou pro mě důležití? Říkám jim to teď? Dokud je mám vedle sebe? Jsou to pro mě velmi silné momenty, které mě nutí jednou za čas vše přehodnotit.“

 

 

Darujte šanci
na důstojné stáří