Kristýna Kadlecová: „Je to velká výzva, být kormidelníkem lodi s názvem Domov pro seniory“

Kristýna pracuje v Sue Ryder rok a půl na pozici vedoucí domova pro seniory. Pochází z Českých Budějovic, ale jak sama říká, už se pomalu začíná považovat za Pražáka. Nejspokojenější je v lezeckém sedáku, když jdou v Rakousku na tzv. zajištěné cesty/via ferrata. A nejraději cestuje s manželem - kamkoli, kde ještě nebyli.

Do Sue Ryder nastoupila na podzim roku 2015 na pozici vedoucí rehabilitace. „Pro mě, do té doby neznalou sociálních služeb, to byla naprosto nová zkušenost. Od začátku pro mě bylo neuvěřitelně naplňující, jací jsou zde nadšení lidé. Neustále přemýšlí, jak svojí práci dělat ještě lépe, co pro klienty vymyslet, jak jim pomoci. Největší odměnou je potom vděčnost nebo radost klienta z pokroků, drobností, které mohou být pro nezúčastněné osoby neviditelné,“ říká Kristýna.

Po nějaké době dostala příležitost stát se vedoucí služby domov pro seniory: „Je to velká výzva, být kormidelníkem lodi s názvem "Domov pro seniory“. Učím se každý den nové věci, od svých kolegů, klientů či rodinných příslušníků. Je to práce, která mě baví, dává mi smysl. Cítím se v Sue Ryder jako doma, a to si přeji i pro klienty.“

Jako vedoucí domova pro seniory vede zhruba 70 lidí nejrůznějších profesí. Základním kamenem domova je tzv. multidisciplinární tým, kde jsou zastoupeni vedoucí jednotlivých odborných týmů a další kolegové. Jedná se o zdravotnické pracovníky (všeobecné sestry, fyzioterapeuti, nutriční terapeut, ergoterapeut) a pracovníky sociální (sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, asistenti rehabilitace, asistenti ergoterapie, pracovníci v kuchyňce) a dále také specifické profese (kaplanka, psycholožka, metodik Psychobiografického modelu péče, koordinátor paliativní péče).

Jako nejnáročnější ve své pozici Kristýna vnímá vyvážení provozní činnosti a udržení si povědomí o každém jednotlivém klientovi. Zároveň je její rolí „pečovat“ o zaměstnance, aby mohli dobře pečovat o klienty. „Je pro mě důležité znát klienty a umět poradit kolegům při těžkostech v péči. Podstatné potom je udržet si komplexní pohled i v každodenních maličkostech,“ dodává Kristýna.

 

Darujte šanci
na důstojné stáří