Kouzelný absťák Jany Bulové

„Kdy konečně otevřete? Já už to nevydržím!“ Těmito slovy nás pobavila Jana, která nám společně s kolegyní Veronikou přivezla finanční sbírku a dárky od zaměstnanců Yves Rocher, kde obě pracují. Jana vykazovala opravdu silné abstinenční příznaky. Její droga má název dobročinné obchody Sue Ryder a my chtěli vědět víc o její kouzelné závislosti… 

Jano, kdy poprvé jste zaznamenala existenci dobročinných obchodů?

Obchody Sue Ryder jsem poprvé zaznamenala před 10ti lety, kdy jsem začala žít v Británii. Byly téměř v každém menším městě. Viděla jsem, že tam lidé nejen nakupují, ale také nosí věci, a mě zajímalo proč. Navíc všechny obchody měly jedno společné - vždy tam byly velmi milé a vřelé dámy, které svoji práci dělaly s láskou.

Jeden daruje, druhý kupuje, všichni pomáhají. Na tomto jednoduchém principu obchody fungují. Na které straně filantropické barikády stojíte Vy?

Já stojím na obou stranách. Do obchodů daruji často knihy nebo oblečení. Dokonce jsem už „nakazila“ mámu a často odjíždím z návštěvy  rodičů s dárečky pro Sue Ryder. Zároveň vždycky projdu obchod a podívám se, jaké poklady se tam ukrývají. Můj poslední úlovek byly šaty.        

V tuto chvíli máme 7 obchodů. Který z nich je Vaše srdcovka a proč?

Mám ráda Sue Ryder na Vinohradech a na Letné. Dámy, které tam pracují jsou moc fajn a je pravda, že tyto obchody mám blízko. Baví mě, že je v obchodech cvrkot, lidé nosí dary, povídají si, hledají třeba nové kabáty nebo knihy na čtení.

Nevadí Vám, že zákazník dobročinného obchodu musí být tak trochu lovec? Každý kus zboží je jen jeden. Velikost je taková, jaká je. A tak člověk čeká, vrací se, číhá na úlovek…

Vůbec ne, to je právě to kouzelné. Někdy mám štěstí já a jindy zase někdo jiný. Naposledy jsem na Letné viděla krásný klobouk, ale byl mi malý. To mě ale vůbec neodradilo a našla jsem tam super knížku.

Vzpomínáte si, jaký největší poklad jste v obchodě Sue Ryder ukořistila?

Můj úplně první nákup byla kuchařka za neuvěřitelnou 1 libru. Každý nákup je pro mě poklad, ať to byly čokolády, které jsem vykoupila ve vinohradském obchodě, abych je využila jako ceny do svatební tomboly kamarádky nebo broušená mísa, která je tak nádherná, že jsem ji tam nemohla nechat.

Stále mluvíme o nakupování, ale celý koncept dobročinných obchodů je hlavně o filantropii. Co pro Vás osobně znamená?

Mám radost, že věci, které já už nevyužiju, můžou ještě dobře posloužit někomu jinému a naopak. Zároveň koupí nebo darem podpořím Sue Ryder a přispěji tak na péči o seniory. Vaše práce je nesmírně důležitá, pomáháte seniorům prožít důstojné stáři, radíte, podporujete, sdílíte… Myslím, že nepřeháním, když řeknu, že práce Sue Ryder je nedocenitelná a proto jakákoliv podpora má smysl.

Janě Bulové je 36 let. Pracuje ve společnosti Yves Rocher jako Senior Training Specialist. Působí také jako lektorka češtiny pro cizince v jazykové škole. Ráda tráví čas v přírodě, vyrábí šperky a její nejnovější vášní je otužování!

 

Darujte šanci
na důstojné stáří